Bankvalvsmöten och havsmiljöförvaltning

Tisdagen började med Rektorssammanträde på universitetsdirektörens kontor. Där fick jag ge rektor åsikter om de nya kandidatprogrammen som inrättas vid historisk-filosofiska fakulteten för att sedan prata mer om sommarkurser, kul var att de hade tänkt på åsikterna jag hade på mötet på måndagen. Lite information om utbildningskatalogen och slutbetänkande om en utvecklad havsmiljöförvaltning (!) följde. Det är spännande att sitta med på ett så litet möte och få frågan ”vad tycker studenten” hela tiden, då gäller det att vara påläst minst sagt. Efter detta cyklades det ilande snabbt nerför backen till stora torget och in på Nordea. Där inne bakom de lyxiga kontoren i ett gammalt bankvalv var det nämligen styrelsemöte för Drivhuset. Drivhuset drivs för att ta hand om studenters affärsidéer och kåren sitter med hela två studentrepresentanter i styrelsen. I styrelsen sitter bl.a. även representanter från Nordea, PricewaterhouseCoopers Öhrlings, Företagarna och ordförande är den moderate politikern och landstingsstyrelseordföranden Erik Weiman. VD är Sara Arons och Drivhusets kontor ligger i kårhuset. Trots den höga mötesnivån är dock Drivhuset en av de trevligaste styrelserna jag suttit i och diskussionen ligger på en godmodig och tankvärd nivå. Dessutom är det intressant hur de riktigt rutinerade ledamöterna ser på skillnader mellan mål och syfte när man går på möte, hur de tänker raskt och snabbt några steg längre och hur de ser på varumärkesbyggande. Något man kan lära sig mycket av och något kåren kan lära sig mycket om.

Efter detta möte vad det hem och sova 20 minuter för att sedan röra sig till Saluhallen för lunchmöte med Folkuniversitetet. Det var mycket givande då vi pratade om kurser i hållbar utveckling, studiecirklar för jämlikhet och miljö, utbildningar i mötesformalia samt information om deras kurser i svenska för internationella studenter. Detta passade mycket bra med tanke på kårstyrelsens förslag på fokusfrågor. Efter detta var det dags att färdas tillbaka till kåren för att göra de sista redaktionella ändringarna i verksamhetsplanen för att skicka in den till kårfullmäktige. Plötsligt var klockan fyra och det var dags att dra sig ut utanför staden för möte på SLU med andra kårer angående SFS och vad som är på agendan i deras styrelse. Mötet leddes av våra ledamöter i SFS styrelsen, Carl Nettelblad och Hanna Mörck. Ett trevligt möte med många goda idéer och efter detta var det tillbaka till kåren. Där möttes man av en jämlikhetsgrupp på hemgång och ett rykande färskt nummer av Ergo, intressant och trevlig läsning. Läs gärna Daniels intressanta artikel om studieavgifter på kårsidorna när ni får hem den i brevlådan. Sedan var det äntligen dags för hemgång och en sista redaktionell korr. av budgeten och verksamhetsplanen. Vid midnatt fick den så äntligen fara iväg till kårfullmäktige. Ska bli spännande att se vad som sägs den 23 september.

Nu är det dags att börja arbeta rejält med kårobligatoriet, ska man avskaffa det måste man verkligen se till att man ger en god statlig finansiering, annars kommer det hela, som utredaren Erland Ringborg sade, sluta med pannkaka. Då kanske vi inte har något studentinflytande eller några nationer värda namnet om några år.