Ett knytnävsslag i ansiktet på studenterna

Som ni kanske hört så finns det nu ett förslag på att förändra studiemedlet för studenter från garanterat 6 år till 4 år, med möjlighet till förlängning om man läser 3 år i sträck med bra resultat. Detta system ska få studenter att gå snabbare genom studierna säger man. Dock kommer det även att leda till att det är svårare att bredda sin utbildning och ”bilda” sig med kurser utanför sitt huvudämne och att man kommer att få det svårt att byta från sitt ursprungliga val. Systemet omyndigförklarar studenter och vill föra in dem i smala fållor genom utbildningssystemet. Dessutom kommer nog många att tveka på att påbörja studier efter gymnasiet då det blir svårt att byta om man valt fel. Jag och Uppsala studentkår finner förslaget befängt och hoppas att det aldrig blir verklighet. Istället bör man ge bättre studieinformation och höja studiemedlet så att studenter slipper jobba vid sidan av studierna för att klara sig (vilket missgynnar studierna). Jag och utredaren finns i en radiointervju här. Man kan även läsa mer på DN om förslaget här.

Idag var vår miljöansvarige förbi på kåren och var in på presidierummet när alla pratade i telefon och mejlade samtidigt. Då sade han att om alla såg hur mycket som hände så skulle ingen tveka om hur mycket kåren gör. Sedan när jag sprang med honom till skrivaren för att hämta ett papper åt honom och sedan ber honom stanna till på vägen tillbaka för att jag ska hinna ta en kopp kaffe så händer något helt galet. UNT TV kommer in och frågar om de får filma när jag tar kaffekoppen från maskinen som övergångsscen. Helt galet! Sedan blev det ett inslag om hur kåren kommer att skadas över förslaget på att slopa kårobligatoriet. Inslaget kan man se här.