En angelägen reform eller två…

Nu börjar jag känna mig hemma på mitt nya kontor på Södra Klara Kyrkogata dit SFS flyttade i fredags. Veckan inleddes med ett besök på DN där vi pratade utbildningspolitik. Sedan började telefonerna ringa. P3 kom och intervjuade om problemen i A-kassan då Metall börjat rapportera att de som ska utbilda sig ur krisen inte har råd med A-kassa under studietiden och Göteborgsposten ringde om lärarledd tid. Det första veckomötet i de nya lokalerna hann vi också med, härligt att prova på. Nu har jag suttit och beställt lite bilder från Almedalen att pynta kontoret med, det ska nog bli fint.

I helgen kunde man även läsa Sakine Madons riktigt tråkiga ledare i Expressen i helgen (rekommenderar Maria Noleryds svar). Det är underligt när det börjar antas att studenter endast kan ha det svårt om de lever i lappade tröjor och bara har råd att dricka vatten och inte kaffe. Också intressant att det kommer dagen efter att det visas bilder i DN på studenter som får leva i tält i Lund vid terminsstart. Tur nog så driver både partier från Alliansen och Oppositionen höjt studiemedel, senaste utspelet var från Annie Johansson förra veckan där hon och Centerpartiet ville ha 600 kronors höjning. SFS driver en höjning på 900 kronor. Tuffa tider väntar för landets studenter dock.

I senaste numret av kårtidningen Ergo från Uppsala studentkår finns en intervju med Tobias Krantz. Där går att läsa följande två frågor och svar. Det är trevligt att han vill att SFS ska driva på debatten om lärarledd tid och att han ser det angeläget att höja studiemedlet.

Bör det finnas en miniminivå för antalet lärarledda timmar? – Vi har en ambition att lärosätena ska vara självständiga. Därför är jag tveksam till att införa centrala direktiv på det här området. Men jag ser gärna att det pågår en debatt och att Sveriges förenade studentkårer och andra driver på i frågan.

Anser du att studiemedlet bör höjas?
– Det har släpat efter under väldigt lång tid. Jag tycker att en reform är angelägen av det skälet. Studiesociala kommitténs analys pekar ju också på att det behövs en höjning. Samtidigt har vi en mycket tuff ekonomisk situation och varje ny utgift måste prövas mot att klara statsfinanserna och också andra angelägna utgifter. Mer än så kan jag inte säga just nu.