Talat för SFS den 6 november om studentrörelsens framtid

Äntligen har den 6 november passerat och SFS styrelse har lagt fram en plan för hur SFS och den nationella studentrösten ska förändras utifrån de nya förutsättningarna. Vi hade en lyckad presentation på fredagen. Den började med att Sofia Karlsson som är Kanslichef på SFS berättade lite om processen. Sedan kom DN:s ledarskribent Barbro Hedvall och modererade en debatt om studentinflytande mellan Mats P från Miljöpartiet i Riksdagen och Magnus Andersson som är CUF-ordförande. Debatten blev väldigt livad och rolig, speciellt då Barbro är luttrad i att tycka och gärna gör det även som moderator.

Efter debatten höll jag ett litet brandtal följt av en Powerpointpresentation av rapporten. Presentationen och talet går båda går att hitta på YouTube här nedan. Allt webbsändes så frågor kom både från publiken och kåraktiva ute i landet. Ljudet på sändingen var sådär men det är ändå ett spännande koncept värt att utveckla. Kul också att kameran vi använde är en samordningsvinst från de nya gemensamma lokalerna, då vi inte betalat något för den.

Sedan kom Peter Honeth, statsekreterare på Utbildningsdepartementet (och gammal SFS-ordförande), inångande och pratade studentinflytande. Han poängterade vikten av en stark studentröst nationellt och internationellt. Han hoppades till och med att vi skulle bli starkare och pusha dem mer än vad vi gör i dagsläget. En spännande utmaning i mina ögon. På frågorna om statsanslaget till SFS så medgav han att det i dagsläget är väldigt lågt och därmed ett problem som de ser över.

Efteråt gick vi ned och fikade och åt lite tårta (en idé från Werner i arbetsgruppen) för att sedan gå och få lite behövlig mat.

Det var lite annorlunda och roligt att få hålla lite engagerande tal istället för att bara få hålla presentationer. Kändes annorlunda men engagerande.

Jag pratar på.

Mitt inledningstal:

Magnus Andersson, Barbro Hedvall och Mats Pertoft

Peter Honeth om vikten av att det finns en stark samlad studentröst nationellt.

Presentationen, i fem olika YouTube-klipp;