Nytt år är valår!

Gott nytt valår!

Nu är det alltså dags för ett nytt år som dessutom är ett valår. SFS kommer att arbeta hårt tillsammans med medlemskårerna för att göra utbildningskvalitet till en valfråga. Vi ser att det behövs en reform av grundutbildningen i Sverige för att skapa en kvalitetshöjning, och det ser resten av sektorn också. För detta behövs ekonomiska resurser till kvalitet. Nästa regering måste genomföra en utbildningsreform under nästa mandatperiod.

Vi hade en artikel kring nyår i många tidningar som lyfte vilka nyårslöften som Anders Borg och Thomas Östros egentligen har (ett exempel på artikeln här). Vi passade även på att lämna julklappar till Krantz i Sydsvenskan vid jul.

Just nu utarbetar vi underlag utifrån vårt valprogram, förbereder träffar med Krantz och andra politiker, skriver artiklar, rekryterar kampanjansvariga på våra medlemskårer och förbereder oss för en spännande valrörelse.

Den 4 februari håller vi även ett seminarium om utbildningskvalitet, varmt välkomna!

Positiv särbehandling avskaffas

Krantz har lovat att positiv särbehandling ska bort från högskolan. I debatten har jag noterat hur positiv särbehandling och kvotering blandas ihop om och om igen. Det är problematiskt för kvotering har länge varit olagligt, positiv särbehandling handlar om företräde vid lika meriter. Jag hoppas att debatten kopplat till användningar av positiv särbehandling med olämpliga urvalsgrupper inte medför att lärosäten blir livrädda för jämställdhetsåtgärder i framtiden. SFS åsikter om positiv särbehandling kan ni läsa här.

Studieavgifter

Det drar ihop sig till att förslaget om införandet av studieavgifter kommer. Vi, precis som många lärosäten och andra inom sektorn är bekymrade över förslaget. Intressant på sistone är att Göteborgspostens liberala ledare tog upp studieavgifter som en miss. Igår var det även ett samtal i Studio Ett där bland annat Rektorn för Chalmers och ministern Tobias Krantz deltog, där upplevde jag det som att argumentet mot avgifter vägde tyngre än dem för.

SFS har även haft en debattartikel om problemen med avgifter som nu cirkulerat runt i många lokaltidningar i Sverige.

Högskoleverket, internationella programkontoret, STINT och Svenska institutet har riktat en skrivelse gällande behovet av bra stipendier om avgifter införs.

Studiemedlet

För någon dag sedan kunde jag se E24 skriva om hur knapert det är att leva på studiemedel, de hade även  med SFS studentbudget som referens, det var intressant att se. Inför valet kommer vi förstås att lyfta den här frågan i den utbildningsreform som vi kommer att föreslå. Kunde dock se en glad nyhet om studiemedlet i Uganda.

Breddad rekrytering

Jag läste en oroande nyhet om hur det går i Frankrike gällande breddad rekrytering, det verkar inte gå så bra. Vi får hoppas att det går bättre i Sverige, speciellt nu när studenterna strömmar till högskolan.

Utländska doktorander

Jag kan rekommendera detta inslag i Uppdrag granskning om de problem som utländska doktorander kan möta i Sverige, det finns skrämmande problem att lösa gällande detta.

Studentbostäder

Nu har Boverket släppt sin rapport om studentbostadssituationen på statligt uppdrag. Jag har suttit med i deras referensgrupp under arbetet och det känns fint att rapporten är klar. Nu återstår att se om politikerna tar sitt ansvar för att förbättra situationen, Boverkets rapport visar på många av problem i dagsläget.

Vad händer på SFS?

Innan jul hade SFS sitt glöggmingel på SFS kansli. En tradition genom åren. Där möttes kåraktiva, SFS kansli, före detta SFS-aktiva, folk från departementet, SULF, SUHF för lite glögg och intressanta diskussioner. Här finns lite bilder.

Innan jul hade vi dessutom även ett styrelsemötet för SFS, här finns lite bilder. Vi klubbade valprogrammet för våren, diskuterade med VHS om ersättaren till studera.nu, pratade om SJ med Jonas, diskuterade remisser och reviderade SFS kvalitetsmanifest. Ett roligt möte med mycket intressant som vi tog oss igenom.

Nu har vi haft kanslidagar med SFS kansli för att starta upp det nya året, vi har planerat och prioriterat vad som ska göras samt tränat på påverkansarbete. Jag och Robin har även medietränat med Claes Nyberg, före detta SFS presidial och Ordförande för Sthlm Pride. Det var väldigt roligt och givande.

Nästa steg är att rulla igång valkampanjen och alla saker som ska utföras under våren. Mycket är redan på gång och kalendern fylls på. Vi ska dessutom nästa helg ha ett arbetsmöte med styrelsen för att diskutera verksamhetsplan och strategi, det ska bli riktigt roligt.

Förutom valkampanjen har styrelsen tillsatt en arbetsgrupp för att se över valberedd styrelse och en för att se över SFSFUMs framtid. Därtill rullar det in remisser att svara på, en intressant är den snabbremiss kopplad till autonomiutredningen som vi fått från departementet. Stiftelsearbetet fortsätter även samt arbetet med extern finansiering och med att hålla kontakt med medlemskårer samt icke-medlemskårer. Jag och Jonas på kansliet planerar även för fullt inför vårkonferensen om omställningsarbetet för kårerna.

Om du tillhör en medlemskår hoppas jag att du inte har missat vår nya medlemsportal på sfs.se/medlem?

Retro

För er som missat det kan det vara kul att veta att Årets Svensk enligt tidningen Metro är en gammal SFS-presidial och att han i intervjun berättade följande roliga anekdot;

”Under året som vice ordförande i Sveriges förenade studentkårer kämpade han för att öka forskningsanknytningen i universitetsutbildningen, och tampades då också med de jämnåriga, då kårengagerade, blivande ministrarna Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.

– Jag minns ett tillfälle då de demonstrativt kom uppklädda i frack till ett möte, de hotade med att Stockholm skulle gå ur SFS, berättar Johan Rockström.”

Läs mer i Fokus här.