Debatten är inte över

Mycket har hänt sedan senast jag skrev senast. Bland annat en trevlig påskledighet. Dock har inte världen stått still för det. Istället har debatten om kvalitetssystemet för högre utbildning, som jag tidigare bloggat om, har fortsatt. SFS skrev ännu en artikel på Newsmill där vi förtydligat vår kritik mot förslaget. Vi har även fört en intensiv debatt med ministern på Politikerbloggen där vi påtalat att Tobias inte riktigt vill svara på de svåra frågorna och där vi fått kvicka svar från Tobias. Här är det första inlägget från oss, Tobias svar, vårt svar på det och här är Tobias sista svar.

Lunds universitets studentkårer har även kritiserat förslaget i Lundagård och det har även dykt upp i en krönika där. Studentkåren i Karlstad tillsammans med Rektorn i Karlstad har även gått ut med en kritisk artikel mot förslaget i VF. Debatten har även förts i riksdagen och nu har Universitetskanslern nyligen lagt ännu ett inlägg med i grytan. Jag sitter med i referensgruppen för systemet och det ska bli väldigt spännande att se hur implementeringsprocessen kommer att ske.

Riksrevisionen har även börjat titta närmre på resursfördelningen inom högskolan och har lite synpunkter…

SFS har även hållit vårkonferens där jag deltog stora delar. Det var underbart trevligt att se alla studentkårer samlas även om ämnet var framtidens stora utmaningar. Här finns det bilder.

Krantz fick även en låt tillägnad sig av Annika Lantz mitt i debatten, det mest otippade någonsin. Många pratar om dansremixar av den.

Frihetsreformen har vi också debatterat vidare angående i UNT tillsammans med SULF. Vi är inte övertygade gällande stora delar av den och hur det i slutändan kan slå mot studenternas rättsäkerhet och tycker att den har väl mycket universitetsdirektörsperspektiv. En uppföljningsartikel från flera akademiker kom även dagen efter. Per Löwdin beskriver även förslaget i tidningen Ergo som universitetsdirektörens våta dröm. Fler akademiker har också visat på väldigt konkreta problem med förslaget. Självklart är lärosätesledningarna för att de får bestämma mer själva, men det är inte uppenbart i linje med de skyddsnät som högskoleförordningen ger studenter och lärare.

SFS vice ordförande Robin och SFS kom även med gällande resurser till högre utbildning i Time Magazine, stort och oväntat.

Några lokala studiemedelsartiklar har även droppat in här och var i landet från SFS. En artikel jag skrev på golvet i ett överbelamrat SJ-tåg.

Indien inför förresten ett kårobligatorium. : )