Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/f/f/9/klasherman.com/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/f/f/9/klasherman.com/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2862 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/f/f/9/klasherman.com/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708 Flodström, SMS och frågor – Klas-Herman Lundgren

Flodström, SMS och frågor


På senaste tiden har SFS varit mycket i media, vilket har varit roligt. Mycket artikelskrivande blir det för att hålla tempot uppe, men det gäller att passa på när det finns aktuella ämnen att skriva om. Detta inlägg får gå åt att lyfta upp några saker som hänt på sistone.

Flodströms avgång.

Trodde inte jag skulle kunna inleda ännu ett blogginlägg om detta men debatten har fortsatt i media några rundor till. Debatten har tagit en mer allmänpolitisk vändning och i SvD har Björn von Sydow gått in från Socialdemokraterna och argumenterat för akademins frihet. Flodström själv har också skrivit och Schulte har lämnat sin slutreplik. En mycket välskriven artikel som diskuterar autonomi, Flodström, resurser och lärarledd tid hittas dock på en så oväntat plats som Expressen kultur. Även tidningar som Metro har skrivit om händelsen.

Vi får hoppas att nästa kansler blir lika mån om att ta debatten som Flodström varit och dessutom ta med sig studenternas perspektiv. Det är sorgligt hur det slutat.

Studiemedlet

Som ni kanske sett har det varit rätt mycket turbulens gällande studiemedlet på sistone. Vi anser att ett bra studiemedel är en bärande pelare i ett bra utbildningssystem och är nöjda över att det blivit debatt om studiemedlets nivå. Vi vill snarast se en höjning med 625 kronor.

Det har visat sig att socialstyrelsens rapport har skrämmande siffror gällande studenter och fattigdom. Studenter visar sig där vara en av de fattigaste samhällsgrupperna och rapporten visar också att många studenter lever under stress. Jag intervjuades i TV4 om det hela.

Jag skrev en debattartikel i GP som ledde till ett svar från Moderaterna och en replik från oss igen. Vänsterpartiet släppte även ett pressmeddelande kopplat till Ohly om en höjning. Det är bra när politiken närmar sig partiledarna.

SFS hade även nyligen en artikel i Fria tidningen om studiemedlet.

CSN och skeva regler

Som ni säkert sett i media har många studenter hamnat i kläm på grund av skeva CSN-regler kopplat till tekniska utbildningar. Vi har skrivit en artikel i SvD om detta medan lärosäten och kårer skrev i DN. Möten har även skett mellan CSN och lärosätena där vi närvarat.

SMS-Duell om utbildningspolitik

Valdebatten blir ju ibland ganska korthuggen och grund, här följer ett exempel. En av de senaste debatterna i utbildningsfrågor var mellan blockföreträdarna Tobias Krantz (fp) och Marie Granlund (s). Den var en SMS-duell från maktkamp 24 som går att hitta i sin helhet här. Ett intressant utdrag från duellen följer nedanför. Som ni kan se verkar det finnas hopp för satsningar på mer lärarledd tid och bättre utbildningskvalitet. Jag intervjuades innan för att de skulle få lite idéer kring frågor.

Moderator

Klas-Herman Lundgren – ordförande för Sveriges förenade studentkårer – undrar vilka era största vallöften är för studenter? Vad kan studenter förvänta sig under nästa mandatperiod?

Marie Granlund

Vi rödgröna är överens om mer resurser till kvaliteten än regeringen föreslagit, fler platser och ett modernt kvalitetssystem med förankring hos lärosätena och studenterna. Och vi återkommer med mer i valmanifestet!

Tobias Krantz

De konkreta förslagen kommer i vårt valmanifest i augusti, men självklart ska vi fortsätta vår ambitiösa kunskapspolitik – från förskola till forskning. Personligen anser jag att den främsta prioriteringen är ytterligare en kvalitetsförstärkning på grundutbildningen.

Moderator

Det är dags att avsluta dagens sms-duell. Kan vi få en slutreplik från duellanterna?

Marie Granlund

Vi har lagt konkreta förslag på mer resurser till kvaliteten och på fler platser. På att själva utbildningarnas kvalitet ska granskas och på att öppna de dörrar som regeringen stänger för dem som inte går en spikrak väg till högskolan. Mot oss står en regering som pratar mycket och är aktiv i symbolfrågor, men som vägrar ta tag i de stora frågorna för svensk högskola och dess studenter.

Tobias Krantz

Sverige möter en stor global utmaning. Vi behöver en högskola i värdsklass. För mig är akademisk frihet och kvalitet honnörsorden i vår ambitiösa kunskapspolitik. Tack för debatten!

Alliansen ställer 100 frågor till de rödgröna

Av de hundra frågor alliansen ställt till de rödgröna handlar 5 om högre utbildning. Det är roligt att det kommer med i valrörelsen. Jag har passat på att ge båda blocken lite svar på några av dessa frågor, dock är frågorna inte speciellt djuplodande.

80. Ska reformen för självständiga universitet och högskolor avskaffas?

Svar: Båda blocken bör verka för att återinföra de rättsäkerhetsaspekter för studenter och doktorander som nu hotas genom reformen. Därtill bör kraven på högskolepedagogisk kompetens för lektorer återinföras. Reformen hotar därtill flera aspekter av studentinflytandet och det är olyckligt. Därtill befarar vi en utveckling mot en starkare ekonomisk styrning från staten med mer lättstyrda rektorer utan fakultetsnämnder i ryggen i framtiden. Detta måste åtgärdas. Läs gärna vårt remissvar här.

81. Ska kårobligatoriet återinföras?

Svar: Båda blocken måste se till att studentinflytandet inte försvagas. Avskaffandet sker oansvarsfullt utan det stöd som utredningen sade behövdes och vi ser många oroande tendenser. Därför måste åtgärder sättas in under nästa mandatperiod för att säkra stöd och inflytande och motverka kapitalförstöring. Ansvarstagande måste vara ett ledord.

82. Ska de nya reglerna om avpolitiserade styrelser hos lärosätena avskaffas?

Svar: Blocken bör dra lärdom av detta.

83. Ska avgifterna för utländska studenter som studerar vid svenska universitet och högskolor avskaffas?

Svar: Ja båda blocken borde förstå att lärosäten och studenter inte är speciellt entusiastiska gällande onödiga och bakåtsträvande avgifter som kommer försämra våra utbildningar. Den europeiska studentrörelsen har i många år starkt motsatt sig avgifter. Läs mer om SFS och avgifter här.

84. Ska ni återinföra den positiva särbehandlingen vid antagning till högskolan som diskriminerar duktiga tjejer?

Svar: Se mitt tidigare blogginlägg gällande detta.