Sommar och nya tider

Sommar och nya tider

Dalarna, sommaren 2010 vid Källslättens fäbodar

Här kommer ett försenat blogginlägg mitt i sommaren. Efter en hektisk Almedal är mitt uppdrag hos SFS slut och min mandatperiod som SFS ordförande slutade sista juni. Nu har jag lite ledigt och försöker få lite fart på de delar av mitt liv som jag lagt åt sidan under SFS-året, såsom mitt fotograferande. Därtill kommer jag att fara till Norge nästa vecka för en veckas semester bland fjordar, fjäll och får. Till hösten kommer jag att söka efter ett samhällsförbättrande arbete (tips mottages gärna), ta ut min examen, troligen läsa någon kvällskurs samt fortsätta att sitta med i någon expertgrupp som SFS-representant.

Denna blogg kommer dock att leva vidare, samt mitt intresse för utbildningspolitik och samhällsfrågor. Efter många års arbete med frågorna ser jag fram emot att ge mina personliga reflektioner i framtiden, samtidigt som jag också funderar på att försöka jobba vidare med dem på något lämpligt sätt.

Jag har därtill uppdaterat klasherman.com och ordnat ett eget Flickrkonto för mina bilder samt ett YouTubekonto. Därtill har jag också tagit tag i min hemsida för mina foton, www.dreamsand.se som ni gärna får besöka om ni är intresserade.

Almedalen

Som vanligt var Almedalen intensivt, fullt av intressanta händelser och givande möten. Jag var där med SFS som en del av vår överlämning men också för att driva student- och utbildningsfrågor. Det gick väldigt bra. Lite bilder från veckan kan du hitta här på min Flickr-sida för Almedalen 2010: http://www.flickr.com/photos/klasherman/sets/72157624475778720/

SFS seminarium blev en skrällsuccé där jag först presenterade SFS nya rapport och sedan var Beatrice Högå som är SFS nya ordförande med i en het debatt med riktigt tunga namn. Det var kul att presentera rapporten som blev lite av en sammanfattning av vårens arbete. Rapporten finns att ladda ner här. Här finns seminariet att se på video, en bra sammanfattning av dagsläget gällande kvalitet och resurser inför valrörelsen. SFS frukostmingel med SFQ och RFSL ungdom blev också mycket bra och sades vara det mysigaste Almedalsminglet.

Lite youtube-filmer från Almedalen har jag äntligen haft tid att lägga upp. Här följer en med en debatt mellan minister Tobias Krantz och Mikael Damberg (s) gällande högskolepolitik, glöm inte del 2:

Här följer ett föredrag med Agneta Stark (vice ordförande SUHF) angående jämställdhet i högskolan, mycket bra, glöm inte att titta på del 2:

Lite utbildningspolitik

Som ni säkert sett debatteras det mycket i media just nu. Jag skrev en artikel med andra tidigare SFS-aktiva samt med nya ordförande Beatrice den sista juni gällande kårobligatorieavskaffandet i SvD, den finns här att läsa. Det kom även en del repliker, där bland annat Krantz föreslog gamla lösningar på att skapa inflytande, såsom rättighetskataloger för att visa vilka rättigheter lärosäten ger sina studenter. Sådana kataloger har kårerna sedan länge förhandlat fram med lärosätena. Utan starka kårer lär dock rättigheterna snabbt bli vagare och svagare, eftersom det är kårerna som driver på utvecklingen av studenters rättigheter. Socialdemokraterna har utlovat att bjuda in till diskussionern med studenterna, hoppas de blir av under hösten.

De nya antagningsreglerna har också debatterats nu när det visar sig hur de drabbar studenter på riktigt. Det är riktigt illa att de fick införas och de fungerar pinsamt dåligt när andra länder till och med kritiserar våra nya regler Precis det vi och Högskoleverket varnade för redan i vintras. Se till exempel denna Aftonbladet-debattartikel från i februari. Förhoppningsvis kastas de nya reglerna i papperskorgen av Alliansen och de Rödgröna har också lovat att riva upp dem. Tänk om Krantz lyssnat på remissinstanserna när studenterna påtalade de problem som garanterat skulle uppkomma.

Studentbostadskrisen inför hösten är på väg, också det mycket väntat men inte desto mindre kritiskt.

Treterminerssystem har återigen börjat diskuteras, det händer då och då. Det finns positiva delar med det men det är en enorm systemförändring som måste övervägas noga. Det finns en hel del problem att syna i sömmarna.

Verksamhetsåret som gick

Året har gått hastigt fram, det är inte en så lång tid när allt kommer kring. Tiden som gått har till stor del kretsat kring framtidens frågor. Långsiktighet har varit ett ledord. Verksamhetsåret har varit kantat med omvälvande förändringsförslag i politiken, en omdaning av SFS som organisation, ett nalkande obligatorieavskaffande och en accelererande valrörelse. Det har varit spännande och utmanande. Jag kan med glädje se att SFS under året lagt om verksamheten för att bli en effektiv påverkansorganisation med beslutade långsiktiga mål och strategier för organisationen till 2015. Självklart finns det mycket mer som inte hanns med att göras och nog önskar jag att tiden hade räckt till ännu mer. Dock gör obligatorieavskaffandet att resursbristen blir tydlig inför SFS framtida utmaningar.

SFS har påverkat under året och det gör att det känns värt allt slit. Ibland har det till exempel lett till förändringar i förordningar, ibland till lite studiemedelshöjningar, ibland till justeringar av statsanslag och ibland till att begrepp som kvalitetsreform blivit vanligt i ministerns och politikernas vokabulär. Många gånger har även dåliga förslag förändrats innan de blivit officiella och studenternas åsikter tagits med i diskussionerna. Därtill har SFS fått medel från Delegationen för jämställdhet i högskolan (DJ), trappat upp det internationella arbetet samt arbetat för vuxenstuderande på ett strukturerat vis. Inför hösten känns det som att politikerna och media faktiskt tagit tag lite i att diskutera studentfrågor och högskolefrågor. Det känns bra.

Det finns många att tacka för ett underbart arbete under året. SFS styrelse ska ha en stor eloge för sitt glödande engagemang och för sitt stora ansvarstagande och tillit till varandra. Samma sak gäller för SFS-doktorandkommitté och många av SFS studentrepresentanter som arbetat flitigt och ansvarsfullt. SFS anställda på kansliet ska också de ha en enorm eloge för sitt målmedvetna och ansvarfulla agerande under året som har gått, de har varit ett underbart stöd och underbara arbetskamrater.

Från botten av våra hjärtan vill jag tacka samtliga kåraktiva som har förgyllt vårt år och bidragit till att hålla oss fokuserade på de knivskarpa uppgifterna vi haft framför oss. Det har varit upplyftande att besöka er och se allt det fantastiska arbete ni genomför. Genom er får SFS styrka och vitalitet. Mycket av det vi kåraktiva gör kommer att gynna först nästa generation studenter och att se er alla lägga ner så mycket arbete på det är rörande och stort. Ert arbete gör skillnad.

Ett stort tack även till alla våra vänner inom sektorn och politiken som har varit bra på att hålla kontakt, ett bra samarbete är guld värt.

Sommarfrukost i stugan