Jobb och val

Nåväl, då så.

Nu har jag tagit ut en examen från Uppsala universitet. Civilingenjör i molekylär bioteknik blev det (Master of Science in Molecular Biotechnology Engineering). Papperen är äntligen uthämtade och även 4 skriftliga exemplar av mitt examensarbete. Det känns bra och lite märkligt att äntligen få ut examen för en tämligen lång utbildning. Förutom mina 270 examenspoäng hade jag dessutom samlat cirka 120 extra poäng, eftersom jag läst många extra kurser för att bredda mig (och för att de var så intressanta), t.ex. inom kaos, databaser, ledarskap och organisation, biofysik, samtida filosofi och bioinformatik. Lite bildning och tvärvetenskap är aldrig fel. Om inte annat för att skaffa nya perspektiv och vinklar på bekanta frågor och problem.

Mitt examensarbete gjorde jag precis innan mina kårarvoderade år. Det utfördes på strategi/marknadsavdelningen hos General Electrics (GE) Healthcare. Det var väldigt lärorikt på många sätt. Dels var det ett riktigt arbete med viss lön på ett globalt företag, dels var det en analys av ett flertal läkemedelsmarknader ur teknisk, ekonomisk, juridisk och inte minst politisk vinkel. Det var intressant att försöka förutspå möjliga utvecklingar beroende på t.ex. amerikanska presidentsvalet, mediarapportering, sjukvårdssystemen i europa, Indiens utveckling, kinesisk patenträtt och biotekniska utvecklingar. Därtill hade jag en underbar handledare, en äldre britt som tidigare varit avdelningschef och som inte undlät att diskutera någon del av samhället eller för den delen globala företags problematiska utveckling. Ett problem med arbetet var att det är tydligt att  GE och Uppsala universitet i slutändan behövde två närtill helt olika versioner av examensarbetet. Dessutom blev det sekretessbelagt till 2018 och väldigt långt (ca 300 sidor). Inte hade det nog varit lätt att passa in det i en kvalitetsutvärderingssystem. Alla var dock nöjda med det vilket gjorde att det kändes värt slitet. Arbetet var även bra som uppvärmning inför posten som ordförande för Uppsala studentkår och senare SFS, där det inte finns någon brist på lika komplexa problem. Dock var det ett klurigt val mellan att fortsätta inom studentrörelsen eller börja arbeta. Att driva frågor som förbättrar och förändrar samtidigt som de skapar engagemang var dock inget jag kunde säga nej till.

Nu har jag alltså tagit ut min examen och lagt examensarbetet i bokhyllan. Dessutom har jag ordnat ett F-skattebevis för mig som fotograf så att jag på fritiden kan utföra fotouppdrag. Nu är nästa steg för mig att söka efter arbete, efter en välbehövlig ledighet (den första riktiga på flera år).

Det är inte det lättaste. Jag är inte en typisk civilingenjör längre. Efter över 5-6 år med arbete med verksamhetsstyrning, organisationsutveckling, budgetläggning, marknadsföring, samhällsfrågor, debatter, politiska analyser och påverkansarbete är min största styrka nog inte att stå i ett biotekniklabb. Totalt har jag suttit över tre år heltid med sådana frågor samt haft otaliga uppdrag och projekt kring frågorna. Därför är det inte de vanliga biotekniksjobben jag kommer söka heller. Kanske kommer jag att hamna långt bort från min utbildning. Vart jag hamnar vet jag inte ännu, eftersom jag inte tagit mig tid (eller haft tid) till att planera det i förväg under mitt förra år. Jag är nämligen tämligen dålig på att vara en karriärist, eftersom jag alltid går in mycket i det jag gör för tillfället. Så har ni något tips på något lämpligt jobb så hör gärna av er.

Jag är i alla fall säker på att jag kommer fortsätta sträva efter att förändra och förbättra.

På tal om framtid, är detta en intressant debattartikel.