Fortsatta vallöften

Blomma från höstpromenad i helgen.

Det är spännande att få vara i Uppsala nu när det är höst, hela den förra hösten var jag i Stockholm nästan varje dag. Till veckan fortsätter jobbsökandet och förstås bevakandet av valdebatterna, samt det spännande jobbet att skriva en verksamhetsberättelse för SFS. Det är lite spännande att följa valet som icke politiskt aktiv, får se om det blir möjligt någon mer gång, troligen inte. Jag har lite svårt att inte engagera mig i samhället. Vi får se.

Utbildningspolitiken inför valet

Nu har minister Tobias Krantz släppt mer detaljer om löftet till studenterna gällande Alliansens kvalitetsmiljard. Det visade sig att miljarden är 200 miljoner 2012 och 400 miljoner 2013 som sedan följs upp med 400 miljoner 2014. De Rödgrönas bud som jag tidigare bloggat om är 200 miljoner 2011 och 400 miljoner 2012. Jag antog i mitt tidigare inlägg att de Rödgröna antagligen nog menade att budet skulle följas upp även 2013 och 2014, eftersom det vore otroligt orimligt att gå upp och sedan ner med studentpengen under en mandatperiod. Detta sade Mats Perstoft från Miljöpartiet i ett pressmeddelande och Mikael Damberg från Socialdemokraterna i en intervju också var intentionen. Därmed så blev det alltså 1,4 miljarder från de Rödgröna som jag beräknade i min blogg och 1 miljard från Alliansen till studentpengen samt 300 miljoner i ett kvalitetssystem (som jag tidigare haft en hel del synpunkter om). Båda buden är alltför låga (5 miljarder på de fyra åren är rimligare såsom SFS föreslår) men de är i alla fall bud. I dagsläget ligger de rödgröna alltså högre i kvalitetssatsningen, men läs även mer i mitt tidigare inlägg om de andra satsningarna. Här har SFS även listat alla löften som getts. Speciellt löftena om förbättringar i antagningen för en breddad rekrytering bör inte glömmas enligt mig. Det är inte bara siffrorna som räknas i politiken.

Ett intressant uttalande värt att minnas inför framtiden om Alliansen skulle vinna är detta av Tobias Krantz (tack för tipset Stråhlman);

”Han ser det inte som något problem att Lunds universitet och flera andra lärosäten har lagt pengar på hög och inte fått i gång alla satsningar. ’– Forskning får inte hastas fram, utan måste skötas med otroligt stor omsorg. Det gäller att vänta tills man har ett bra projekt och har hittat rätt personer till att driva det.'”.

Gällande utbildningspolitik har det även kommit ett förslag som jag funderat att tiga ihjäl, men det ska få en liten notis i alla fall. Moderata studenter föreslår i UNT att doktorander istället för att få anställning ska gå på lån, likt studielånet. Då säkra anställningsvillkor för alla doktorander varit doktorandrörelsens absoluta huvudkrav de senaste åren så har detta förslag totalsågats av både doktorander, experter och lärare. Läs debatten under artikeln så förstår ni lite av problemen. Jag hoppas verkligen Moderaterna är kloka och inte driver detta förslag vidare. För övrigt är lån istället för anställning en lite ovanlig moderat vinkling. Som jag förstått det skulle Tobias Krantz vara tveksam till förslaget när han hade hört det redogjort muntligt och många folkpartister verkar kämpa för doktorandanställning. Jag vill också poängtera är det mkt få studenter som bryr sig om fribeloppet längre som också debatteras i artikeln, långt fler har problem med studiemedlets nivå.

Tidigare LUS-ordfföranden Christian Stråhlman i Lund har bloggat om när kärnkraften blev en utbildningsfråga, ett tänkvärt inlägg.

I Lund har även ett gäng dekaner debatterat om följderna av autonomireformen (”frihetsreformen”). SULF har också skrivit om den med kloka ord från förbundsdirektör Gitt C. Pipping. De artiklarna borde också DNs ledarredaktion läsa, då de är väl naiva och lättvindiga angående autonomin.

Uppsalahem tar hem Studentstaden igen efter en orolig och osäker tid för många av Uppsalas studentbostäder. Det känns bra och är mycket glädjande. Annars hade många tusen studentbostäder varit hotade. I Stockholm har för övrigt bostadssituationen varit riktigt krisartad med tältande studenter, Nicke Grundberg, tidigare ordförande på SSCO, har sammanfattat på sin blogg.

Gröna studenters språkrör Frida Johnson, som satt i min styrelse för Uppsala studentkår, debatterar utbildningspolitik med Krantz på Politikerbloggen, lite rolig läsning.

Övrig politik

Noterade att Leif Lewin från Uppsala omnämns i en lång artikel om Östros och Borg i Fokus, lite roligt att de är två rätt lika Uppsalastudenter egentligen och att de båda var kåraktiva i Uppsala studentkår.

För övrigt rapporterar DN att de kommit fram till att avregleringen av tågmarknaden lett till tågkaos. Är det oväntat med tanke på att det finns ett visst antal begränsat spår samt då underhåll, tåg, perronger, värmehallar osv. mest logiskt borde skötas väldigt synkroniserat? Jag är evinnerligt trött på krånglande tåg vid det här laget.