Cykelställ eller cykelvakter?

Jag har på sistonde varit smått irriterad på att Uppsala är fullt med ”parkera cykeln i cykelställ och inte här”-skyltar samt sedan nyligen även ”parkera schysst”-dekaler, men lider en tydlig brist på cykelställ, speciellt på platser där de vore väldigt logiska. Därtill är cykelställen nära pendelspåren vid stationen nästan alltid överfulla med cyklar. Där fyller cyklarna i regel även gångarna och områdena runt cykelställen.

Det har även börjat dyka upp cykelvakter som informerar, motar bort felparkerande cyklare och märker felparkerade cyklar. Kostnaden för vakter och skyltar tycker jag rimligen borde vara högre än att fixa fram fler ställ, som ofta skulle behövas just i närheten av förbudsskyltarna.

När jag läst på lite har jag nu förstått det som att många ställ tagits bort de senaste åren men att 500 nya nu placerats ut. Dock verkar vissa ställ flyttats längre bort på grund av bland annat estetiska skäl. Som cyklist upplever jag det i slutändan som att det saknas ställ på många rimliga platser och hoppas verkligen på bättring.

Pratade med en vän om det och det visade sig att han var ännu argare än mig, speciellt på de nya ”parkera schysst”-märkena och vakterna som han nästan såg som en ren förolämpning.

Idag ska jag gå på den lokalpolitiska debatten ”Supertisdagen” och höra vad partierna har att utlova i frågan, då jag inte är så insatt i de lokala vallöftena.