Valet som ingen egentligen vann

Valet som ingen egentligen vann – vanlig benämning i folkmun på riksdagsvalet 2010. (Wikipedia 2012?)

Att cykla genom den kalla höstnatten förbi regnvåta valaffischer och igenbommade valstugor var en beklämmande upplevelse. Valet 2010 kommer nog att minnas som ”valet som ingen vann” (ja även Sverigedemokraterna kommer nog bli besvikna när de inte får igenom sin politik). Valet där konversationer och sociala medier under valnatten fylldes med ångest, ilska, tårar, oro och förvirring från både alliansvänner och rödgröna. Valet där vi själva öppnade dörrarna och bjöd in rasismen i våra allra finaste rum. Valet där vi misslyckades att ta ett demokratiskt ansvar för vårt land. Valet där Sverigedemokraterna förväntansfullt steg in i riksdagen med 20 mandat. Valet där vi förutom Sverigedemokraterna även för första gången sedan 1940-talet bjöd in ett nazistiskt parti i en folkvald församling (”Svenskarnas parti” i Grästorp). Valet som vi kommer att ångra. Valet vi inte får göra igen.

Självklart ska vi dock inte glömma att det finns många lokala segrar och flera partier har ökat sitt stöd lokalt eller nationellt,  min reflektion ovan är gällande det parlamentariska läget. Det är för övrigt intressant att vi kan ha en valvaka en hel kväll i Sveriges television där Sverigedemokraterna når riksdagen utan att någon tar upp mediernas ansvar för händelseförloppet.

Läget är nu oklart, Alliansen vann över de Rödgröna men utan egen majoritet. Kanske kommer valet även att vara en Pyrrhusseger för Alliansen, det återstår och se. Nu förväntas förhandlingar med Miljöpartiet. Men Miljöpartiet är större än Centern, Kristdemokraterna och Folkpartiet. Är Alliansen villiga att förhandla gällande frågor som vargjakt, kärnkraft, tåg, skatter, miljö, jämställdhet tillväxtpolitik, sjukförsäkringar och så mycket annat? Kan verkligen Miljöpartiet svika en stor del av sina väljare och partiaktiva genom att byta block efter valrörelsen och kan verkligen Alliansen bryta sitt eget manifest på många efter att ha gått med på hypotetiskt hårda krav Miljöpartiet? Det känns sannerligen lite svårförhandlat just nu. Dock finns det självklart öppningar i Miljöpartiets politik och kanske kan det hittas ett sätt att köra över SD utan att bli ett permanent Alliansparti, där nog varken de själva eller Centerpartiet vill se dem. Alliansen är van att vara ett block och kommer inte vilja dela sig i första taget eftersom det varit ett vinnande koncept. De Rödgröna är nyare som koalition, men Salhin utstrålade rejäl styrka och kampiver i sitt tal ikväll. Aftonbladet tror på fortsatt Rödgrönt samarbete efter valet. Jag måste instämma att det låter som det klokaste för de rödgröna partierna. Det vore lite tragiskt om allt slitsamt arbete bara skulle slängas i papperskorgen, däremot behövs det nya djärva steg framåt för de Rödgröna. Dessutom var både Wetterstrand och Eriksson starkt avvisande mot Alliansens inviter (de kommer självklart inte att vägra att prata, så vi kommer se nyheter om att samtal förs kors och tvärs). Det blir onekligen spännande dagar som kommer, och det kommer ta tid. En minoritetsregering kanske är det troligaste (med stöd för att hindra SD på något sätt kanske), men det kommer i så fall att skaka under färden. Kanske bryts blocken upp under mandatperioden men återformas 2014, kanske går Miljöpartiet med på att stödja Alliansen, men då kommer Alliansen inte kunna genomföra de stora förändringar de skulle vilja göra under mandatperioden och tappa ministrar samt departement. Många rop kommer nog att finnas om att ”miljöpartiet ska ta ansvar”, men det är rätt svamligt. Det finns inga större skäl varför de ska bli mer tvingade att byta block än något annat parti.

En lång rad möten har nog redan påbörjats som Aftonbladet skriver och nog kommer det även att påverka mycket som Sanna Rayman skriver.

På valnatten fick även Jimmy en aning av vad andra partier anser om att förhandla med främlingsfientliga Sverigedemokrater, nämligen när Lars Ohly vände i dörren till sminket när han fick höra att Åkesson var där (över 10 000 gillar det redan på Facebook). Det påminner även om 1991 då Bengt Westerberg, Folkpartiets partiledare, lämnade studion eftersom han inte ville sitta i samma soffa som Ny Demokratis företrädare. Civilkurage.

Även om valet är utan vinnare finns det dock en framtid. Valet är även starten på en förnyad glöd bland många av oss att ta upp kampen för ett öppensinnat och demokratiskt sverige utan främlingsfientlighet och rasism.

För en riksdag utan Sverigedemokraterna.

Uppsalavalet

I Uppsala var mandaten när 122 distrikt var räknade, nu på valnatten, en viss framgång för de Rödgröna med 3 mandat medan Alliansen föll med 4 mandat, Sverigedemokraterna fick ett nytt mandat (2 totalt). Den totala ställningen för blocken blev dock i sin tur 43 – 36 där Alliansen behåller majoriteten. Här är siffrorna.

Studenters röster i Uppsala?

Ska vi se hur studenter i olika Uppsalaområden röstade ser vi andra tendeser. Sernanders väg i Flogsta där många studenter bor uppvisade siffror där S fick 25,1 %, V 14,3 % och MP 23,6 %, medan M fick 13,3 %, C 4,9 %, FP 8,6 % och KD 2,4 %. Rackarberget, ett annat stort studentområde uppvisade dessa siffror som gav MP 30,5 % och de rödgröna ca 55 % samt alliansen ca 37 %. Ekeby-studentstaden är inte ett rent studentområde men påminner om de andra områdena. Södra kvarngärdet är också ett studentområde, men innehåller även andra grupper, där fick Socialdemokraterna 46,1 % följt av Moderaterna på 15,3 % och Vänsterpartiet på 13,9 %. Det går även tydligt se enorma skillnader gällande rösterna i Uppsalas olika områden beroende på inkomstgrupper.

Några tweet-citat för att sammanfatta kvällen

Ok så om de rödgröna vägrar samarbeta och Alliansen samarbetar inte med SD. Så vad händer då? #val2010 @britstakston

Tråkigt att en ovanligt engagerande och stundtals givande valrörelse ska lämna en sådan fadd smak i munnen. #fb – @AxelJoensson

Är hemma, tillbaka från vallokalen, och möts efter ha jobbat för demokratin Sverige av en TV som berättar att Riksdagen har ett rasistparti. @alveolarplosive

Kvällen har varit en dystopisk vandring mot ett allt mörkare och kallare Sverige. @MariaWiklund

”God natt och tack för bra #valvaka. Men jag sörjer. För mig. För min son. För Sverige. Nu ska jag drömma om #val2014.” @Oh_SuzieQ

Somnar och kommer vakna i ett kallt Sverige. Men imorgon börjar organisering av motstånd och en granskning #sverigedemokraternas politik. @nilsjobring