Högskoleverket har följt karriären för nära 30 000 män och 16 000 kvinnor som disputerat mellan 1980-2007 och redovisar resultaten i en ny rapport.
Rapporten visar överlag på små eller inga könsskillnader när det gäller meriteringsanställningar. En tydlig könskillnad finns dock i att män som disputerat när de är unga anställs på någon av meriteringsanställningarna i större utsträckning än kvinnliga doktorer i samma ålder. Sambandet är tydligast för de som är examinerade som doktorer under 30 år, men det finns även för 30-34-åringar.
Rapporten visar även att män blir professorer i större utsträckning än kvinnor, det gäller både kohorterna 12 år (1980-1997) och 18 år efter doktorsexamen (1980-1991). Kvinnor och män har närmat sig varandra över tid, men inom intervallet 18 år har inte någon könsutjämning inträtt. Disputationsåldern utgör också en tydlig skillnad mellan män och kvinnors möjlighet att bli professorer. Män som disputerat vid ung ålder har större möjlighet att bli professorer än kvinnor som disputerat vid ung ålder.
Läs mer ur rapporten här.
Klas-Herman Lundgren
Administrator|User role
Nyfiken Uppsalabo som brinner för utbildningspolitik och samhällets uppbyggnad – och som hyser en förkärlek för storskaliga samhällsprojekt, hållbar utveckling, demokrati och jämlikhet. Är civilingenjör, föreningsnörd, pendlare, fotograf, fritidspolitiker och allmänt engagerad. Arbetar sedan flera år i Stockholm med forsknings- och högskolepolitik – just nu med samverkan mellan forskning och samhälle som projektledare och kommunikationsstrateg. Sitter i styrelsen för flera organisationer, t.ex. för en förening som arbetar med mänskliga rättigheter och för en bokhandel. Tidigare ordförande för svenska studentrörelsen SFS och Uppsala studentkår. Har även suttit i bl.a. Uppsala universitets styrelse, Drivhuset Uppsalas styrelse, Uppsala universitets senat och IVAs studentråd. Tar ibland uppdrag vid sidan om som moderator, kommunikations- och organisationsrådgivare samt fotograf.
Vill se en kunskapsbaserad politik, och en utbildningspolitik som inte stänger dörrar utan som bygger ett hållbart samhälle. Skriver mest om forsknings- och utbildningspolitik, hållbar utveckling, demokrati- och jämställdhetsfrågor, asyl- och migrationspolitik, infrastrukturpolitik och bostadspolitik.
Åsikterna här är endast mina egna och inte min arbetsgivares.