Det fjärrstyrda kriget och framtiden

Kunde inte låta bli att rycka till lite igår när jag läste att USA har problem med att virus angripit deras drönarplan. Dessa plan är alltså pilotlösa flygplan som fjärrstyrs hemifrån USA när de gör räder, letar efter misstänkta och attackerar mål i t.ex. Afghanistan och Libyen. Viruset som de tydligen drabbats av har visat sig svårt att få bort och det följer tydligen alla kommandon som piloterna ger till planen. Vilket syfte viruset har verkar oklart.

Det som fick mig att rycka till är de lite kusliga associationerna som jag fick med alla futuristiska skräckscenarion som funnits i populärkulturen i många år där människan byggt robotvapen för att sköta krigen åt sig och där kontrollen sedan gått förlorad. Förstås ganska långsökt men kunde inte låta bli att reflektera lite över det över söndagskaffet. Ett känt exempel är t.ex. krigssystemet Skynet i Terminator-filmerna. Där får ett millitärt datasystem självinsikt och ser människan som sitt största hot och tar därför över försvarsnätverken, via ett datavirus, och startar ett kärnvapenkrig. Ett annat exempel är krigsrobotorna the Cylons som gör uppror mot människan och försvinner ut i rymden för att sedan återvända i den sevärda TV-serien Battlestar galactica. Ett tredje är maskinerna i the Matrix som styrs av en artificiell intelligens skapad av människan på 2000-talet. Inte blev associationerna mindre av att drönarplanen kallas Predators och Reapers och av att jag i Ny teknik i veckan av en händelse läste följande i artikeln Maskiner tar över år 2045 om Moores lag:

I ett framtidsscenario pekar både Vinge och Kurzweil på vad som brukar kallas den teknologiska singulariteten. Det är inte en singularitet i matematisk bemärkelse då utvecklingen skulle gå oändligt fort, utan en punkt i historien då maskinerna överträffar människorna på alla plan, såväl intelligensmässigt som känslomässigt och moraliskt. Och det är inte långt dit, hävdar de. Kurzweil räknar kallt med att det sker omkring 2045, då man för 1 000 dollar kommer att kunna köpa datakraft som överträffar mänsklighetens alla hjärnor, och dessutom fullständigt lyckas simulera hjärnans funktion i detalj med programvara.

Förmodligen är vi ganska långt ifrån dessa futuristiska skräckscenarion, men även om vi inte riskerar krig mot mordiska maskiner så ska vi nog vara försiktiga med vapen som går att fjärrstyra. Om inte annat så tycks det ju som att det går att infiltrera och då går det kanske också att ta över kontrollen. Armér eller mindre styrkor av drönare som tas över vore ingen trevlig utveckling.

Vi har också mycket bekymrande aspekter gällande etiken i användningen som skulle vara värda ett eget inlägg. Detta lyfts även i måndagens ledare i DN.

Dessutom sänker de tröskeln för krig, lyssna gärna på Konflikt om det fjärrstyrda kriget. Mer om drönare finns också att läsa i The Economist.