Idag var jag på TCOs stora konferens om högre utbildning (i alla fall halva dagen eftersom jag hade möten på förmiddagen). Som vanligt var konferensen mycket lärorik och intressant.
Det mest inspirerande seminariet jag lyssnade på var ”Behöver vi högre ambitioner för den högre utbildningen?” – Ett djuplodande samtal och en kritisk blick framåt och inåt i den högre utbildningens särart och samhällsroll. I panelen satt följande kunniga personer:
Ylva Hasselberg, professor, Uppsala universitet
Sverker Sörlin, professor, Kungliga Tekniska högskolan
Ingrid Unemar Öst, fil dr, Örebro universitet
Det utmynnande i en utmanande, uppfriskande och intressant diskussion. Lyssna på klipp 5 i Bambusersändningen nedan och hör själv om t.ex. vad betyder universalismen i universitet, vem håller inte med om ”det ska vara på vetenskaplig grund”, bör våra forskare göra uppror, är utbildningssystemet på väg åt helvete, vilken sjuka går genom systemet, är autonomin att delegera slakten till de som ska slaktas, vilken politik saknas inför framtiden och mycket mer.
Nyfiken Uppsalabo som brinner för utbildningspolitik och samhällets uppbyggnad – och som hyser en förkärlek för storskaliga samhällsprojekt, hållbar utveckling, demokrati och jämlikhet. Är civilingenjör, föreningsnörd, pendlare, fotograf, fritidspolitiker och allmänt engagerad. Arbetar sedan flera år i Stockholm med forsknings- och högskolepolitik – just nu med samverkan mellan forskning och samhälle som projektledare och kommunikationsstrateg. Sitter i styrelsen för flera organisationer, t.ex. för en förening som arbetar med mänskliga rättigheter och för en bokhandel. Tidigare ordförande för svenska studentrörelsen SFS och Uppsala studentkår. Har även suttit i bl.a. Uppsala universitets styrelse, Drivhuset Uppsalas styrelse, Uppsala universitets senat och IVAs studentråd. Tar ibland uppdrag vid sidan om som moderator, kommunikations- och organisationsrådgivare samt fotograf.
Vill se en kunskapsbaserad politik, och en utbildningspolitik som inte stänger dörrar utan som bygger ett hållbart samhälle. Skriver mest om forsknings- och utbildningspolitik, hållbar utveckling, demokrati- och jämställdhetsfrågor, asyl- och migrationspolitik, infrastrukturpolitik och bostadspolitik.
Åsikterna här är endast mina egna och inte min arbetsgivares.