Replikerar Borgs – Kunskap och bildning gör människor friare!

I mitt tidigare blogginlägg kommenterade jag filmen Utbildningsfabriken. Jag skrev sedan en artikel i tidningen Ergo utifrån det inlägget, den fick rubriken ”Utbildningsfabriken ingen dokumentär”. Lite överraskande fick jag en snabb replik av filmaren Martin Borgs under rubriken ”Nöjesläsning eller investering?”.

Därför blev det också en slutreplik. Den har jag skrivit tillsammans med de kunniga Erik Arroy och Christoffer Ivarsson (efter att jag på Facebook frågade om några ville vara med att skriva). Slutrepliken finns nu att läsa på Ergos hemsida (och i papperstidningen) under rubriken ”Akademin är även ett forum för personlig utveckling och bildning”. Med tanke på att Borgs påstod att jag var elitistisk (som någon skrev på Facebook ”Dig! Man tar sig för pannan.” ) kunde inte vi låta bli att vara lite bitska tillbaka.
Några saker som vi säger:

Att tala om resultat i den bemärkelse Borgs gör – som den konkreta och mätbara outputen som utbildningen syftar till – menar vi är elitistiskt. Det är en kortsiktig inställning som medvetet bortser från vad som i stor utsträckning utgör värdet av att läsa en akademisk utbildning. Strävan efter personlig utveckling och bildning löper som en röd tråd inom såväl akademin som utövandet av det arbete som du utbildats för. I båda fallen är det ett uttryck för individens vilja att förverkliga sig själv och uppnå andra mål än att endast förtjäna sitt levebröd. Borgs ignorerar att se till individen och formulerar istället bilden av att högskolan borde fungera som en ren utbildningsfabrik för arbetskraft.

 

Kunskap och bildning gör människor friare! Att förvägra människor det eller att tvinga dem att betala för det blir mot bakgrund av det synsättet närmast groteskt. Vi tar ställning för en akademi där människor tillåts växa, för ett system där de individuella anledningarna som lockat den enskilde till högre utbildning är legitima i sig. Det är inte elitistiskt.

Elin Grelsson skrev också fint i GP om filmen. Läs det här.