Nyligen såg jag det näst sista avsnittet av SVT:s dramaserie Anno 1790, som kretsar kring mord och dubbelspel i 1790-talets Sverige. Det lite speciella med det här avsnittet var att det utspelade sig i det akademiska Uppsala, där en professor kallat till sig seriens huvudperson, kvarterskommissarie Dåådh, för att utreda ett mystiskt studentdödsfall.
Som Uppsalabo och student var det underhållande att följa gåtans förvecklingar i det akademiska Uppsala bland djursamlingar och studentkrogar, med många underhållande repliker och välkända miljöer. Möjligtvis till viss del historiskt inkorrekt, men mycket underhållande.
För övrigt är det förvånansvärt sällan som studentmiljöer skildras i film och TV. Det är synd, då jag tror att sådana skildringar kan minska den sociala snedrekryteringen till högskolan och öka intresset för att studera vidare hos unga (se t.ex. hur CSI påverkade intresset för de ämnena).
Om du vill se avsnittet ligger det här på SVTPlay till den 25 januari 2012.
Några bilder från avsnittet följer nedan:










Klas-Herman Lundgren
Administrator|User role
Nyfiken Uppsalabo som brinner för utbildningspolitik och samhällets uppbyggnad – och som hyser en förkärlek för storskaliga samhällsprojekt, hållbar utveckling, demokrati och jämlikhet. Är civilingenjör, föreningsnörd, pendlare, fotograf, fritidspolitiker och allmänt engagerad. Arbetar sedan flera år i Stockholm med forsknings- och högskolepolitik – just nu med samverkan mellan forskning och samhälle som projektledare och kommunikationsstrateg. Sitter i styrelsen för flera organisationer, t.ex. för en förening som arbetar med mänskliga rättigheter och för en bokhandel. Tidigare ordförande för svenska studentrörelsen SFS och Uppsala studentkår. Har även suttit i bl.a. Uppsala universitets styrelse, Drivhuset Uppsalas styrelse, Uppsala universitets senat och IVAs studentråd. Tar ibland uppdrag vid sidan om som moderator, kommunikations- och organisationsrådgivare samt fotograf.
Vill se en kunskapsbaserad politik, och en utbildningspolitik som inte stänger dörrar utan som bygger ett hållbart samhälle. Skriver mest om forsknings- och utbildningspolitik, hållbar utveckling, demokrati- och jämställdhetsfrågor, asyl- och migrationspolitik, infrastrukturpolitik och bostadspolitik.
Åsikterna här är endast mina egna och inte min arbetsgivares.