Mordgåtor i 1790-talets Uppsala

Nyligen såg jag det näst sista avsnittet av SVT:s dramaserie Anno 1790, som kretsar kring mord och dubbelspel i 1790-talets Sverige. Det lite speciella med det här avsnittet var att det utspelade sig i det akademiska Uppsala, där en professor kallat till sig seriens huvudperson, kvarterskommissarie Dåådh, för att utreda ett mystiskt studentdödsfall.
Som Uppsalabo och student var det underhållande att följa gåtans förvecklingar i det akademiska Uppsala bland djursamlingar och studentkrogar, med många underhållande repliker och välkända miljöer. Möjligtvis till viss del historiskt inkorrekt, men mycket underhållande.

För övrigt är det förvånansvärt sällan som studentmiljöer skildras i film och TV. Det är synd, då jag tror att sådana skildringar kan minska den sociala snedrekryteringen till högskolan och öka intresset för att studera vidare hos unga (se t.ex. hur CSI påverkade intresset för de ämnena).

Om du vill se avsnittet ligger det här på SVTPlay till den 25 januari 2012.

Några bilder från avsnittet följer nedan: