Autonomifunderingar

Innan jag går in på dagens ämne vill jag skriva att Frisque i Lund som jag skrev om i mitt förra inlägg nu har fått uppehållstillstånd. Mycket glädjande.

Måndag till tisdag ska jag på möte och internat med Uppsala universitets konsistorium (styrelse). Det ska bli spännande. Jag sitter där som suppleant för Uppsala studentkårs räkning. Ett av de heta ärenden som ska diskuteras under hösten är genomförandet av autonomireformen. Det ska bli intressanta diskussioner att sitta med vid.

Frågan har debatterats i UNT ett antal gånger utifrån universitetets förslag på omorganisering. Fakulteterna har dömt ut förslaget enligt tidningens rapportering. Ylva Hasselberg, Alexandra Waluszewski och Sharon Rider har skrivit en debattartikel som börjar så här;

En utredning från Uppsala universitet föreslår nu att ­ansvaret för utbildning och forskning flyttas från fakulteterna till vetenskapsområdena. Universitetet tycks ha anammat autonomiproposi­tionens okunniga och lättvindiga syn på vad som utgör vetenskaplig kompetens, skriver Ylva ­Hasselberg m fl.

Denna besvarades av rektor Hallberg på ett försäkrande vis och sedan svarade de även på detta svar. Både Hasselberg och Rider har jag för övrigt modererat i olika samtal/debatter, båda är skarpa och smarta debattörer. Professor Torsten P. frågar sig i UNT i en annan vinkel om förslaget är lagligt. Kårens ståndpunkt klargjordes förra veckan i ett pressmeddelande. Som sagt, det blir helt klart spännande diskussioner att vara med i under hösten.

De första rösterna har förresten börjat höjas om införande av studieavgifter för alla studenter, något som jag och många andra varnat för länge.

Anna Ekström som är ordförande för SACO (samt medlem i styrelsen för Uppsala universitet) har även skrivit i UNT om problemen med de nya antagningsreglerna.

Klas-Herman Lundgren

Nyfiken Uppsalabo som brinner för utbildningspolitik och samhällets uppbyggnad – och som hyser en förkärlek för storskaliga samhällsprojekt, hållbar utveckling, demokrati och jämlikhet. Är civilingenjör, föreningsnörd, pendlare, fotograf, fritidspolitiker och allmänt engagerad. Arbetar sedan flera år i Stockholm med forsknings- och högskolepolitik – just nu med samverkan mellan forskning och samhälle som projektledare och kommunikationsstrateg. Sitter i styrelsen för flera organisationer, t.ex. för en förening som arbetar med mänskliga rättigheter och för en bokhandel. Tidigare ordförande för svenska studentrörelsen SFS och Uppsala studentkår. Har även suttit i bl.a. Uppsala universitets styrelse, Drivhuset Uppsalas styrelse, Uppsala universitets senat och IVAs studentråd. Tar ibland uppdrag vid sidan om som moderator, kommunikations- och organisationsrådgivare samt fotograf. Vill se en kunskapsbaserad politik, och en utbildningspolitik som inte stänger dörrar utan som bygger ett hållbart samhälle. Skriver mest om forsknings- och utbildningspolitik, hållbar utveckling, demokrati- och jämställdhetsfrågor, asyl- och migrationspolitik, infrastrukturpolitik och bostadspolitik. Åsikterna här är endast mina egna och inte min arbetsgivares.

You may also like...