Almedalen igång och SFS tar ton!

Idag har vi från SFS kommit till Almedalen. Vi har redan träffat ett gäng kårer och pratat utbildningspolitik med riksdagsledamöter och lobbyister. Dessutom har vi lyckats dra igång en kampanj mot studieavgifter där vi delar ut små VIP-kort som visar hur mycket det kan kosta att få studera i Sverige i framtiden, utifrån Leijonborgs egna siffror. Den kanpanjen kan ni läsa mer om här. Jag hoppas även att ni skriver under uppropet på Facebook. På tisdag bör man även besöka Donners plats på almedalen 16:45-17:15 för att diskutera studieavgifter med SFS och Saco studentråd.

Detta skriver SvD idag angeående Almedalen; ”För 10–15 år sedan var Almedalen ett tillfälle att presentera en ny rapport och få uppmärksamhet. Nu är det så många seminarier att det mer är en bonus om det blir någon media, säger Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv. Poängen med Almedalen är nu en annan, tycker han. Seminarierna är fullsatta av en kunnig publik, som vandrar runt mellan evenemangen. Det hela blir ett sorts ”laboratorium” för idéer om samhällsutvecklingen. – Det är ett väldigt bra tillfälle att testa nya idéer och analyser på ganska initierade personer. En möjlighet att vara med i fronten för idéutvecklingen, säger Stefan Fölster.”

Därför var vi från SFS där idag på Fölsters seminarium och ungdomsarbetslösheten och sa ifrån när studieavgifter för alla studenter lyftes, tillsammans med Saco studentråd. Förhoppningsvis gav det impact med tanke på vad som han sade i tidningen.

Här är en bild från SFS-högkvarteret i Visby;

img_0719

Här har vi möte med kårer för att planera inför veckan och organisera kampanjer;

14620098-a45c2f5e721e4dbe4c2ee259ac97993c4a48bbe9-scaled

Sedan har vi ägnat kvällen åt att lyssna på tal, Ohly nämnde studiemedel och hyresrätter åt ungdomar, ska bli kul att se vad de andra partiledarna lyfter på student- och utbildningssidan. SFS och studenterna kommer att lyssna.

Imorgon ska jag medverka i följande spännande seminarium;

Staten och jobbkrisen
Måndag den 29 juni kl 13.00-14.30

Måste den ekonomiska krisen bli en jobbkris som på
1930- och 1990-talet? Vad bör göras? Görs det tillräckligt? Investerar
Sverige tillräckligt i kompetens och utveckling? Vad händer på
arbetsmarknaden? Vad vill partierna?

Medverkande:

 • Josefin Brink, riksdagsledamot (v),
 • Luciano Astudillo, riksdagsledamot (s),
 • Karin Pilsäter, riksdagsledamot (fp),
 • Tomas Tobé, riksdagsledamot (m),
 • Stefan Fölster, Chefekonom Svenskt Näringsliv,
 • Mats Essemyr, utredare TCO,
 • Annette Carnhede, ordförande Fackförbundet ST,
 • Klas-Herman Lundgren, ordförande Sveriges förenade studentkårer (SFS).

Innergården på Knägränd 2

Arrangör: Fackförbundet ST

Generationsväxling i kommuner och landsting – mission impossible?
Måndag den 29 juni kl 11.45-12.45

Välkommen till ett intressant seminarium om hur vi kan klara generationsväxlingen och utveckla kvaliteten i vår gemensamma välfärd.

Medverkande:

 • Eva Nordmark, förbundsordförande SKTF
 • Agneta Jöhnk, förhandlingsdirektör SKL
 • Klas-Herman Lundgren, ordförande SFS
 • Annica Winberg, biträdande regiondirektör

Sävesalen, Gotlands fornsal/museum, Strandgatan 12. Lunchmacka kommer att serveras.

Arrangör: SKTF