Studiemedlet höjs äntligen efter långt påverkansarbete!

Idag släpptes på DN debatt en höjning av studiemedlet. Detta välkomnar vi från Sveriges förenade studentkårers sida, men ser även att ytterligare satsningar behövs. Idag har jag intervjuats av alla större medier gällande det nya förslaget, DN, SvD, TT, Aftonbladet, Expressen, Göteborgsposten, P4, P3, SVT, Rapport, TV4 och så vidare. Kul att se hur batteriet på telefonen var dött innan lunch och även spännande att bli väckt av Aftonbladet. Nu ska jag förhoppningsvis träffa TV4 på eftermiddagen och sedan försöka samla tankarna lite.

Trevligt att en höjning kom till sist. I våras såg det inte lovande ut men nu verkar frågan tagit fart. Misstänker att Tobias Krantz inte haft enkla budgetförhandlingar gällande frågan.

Varför ska studiemedlet höjas då? Läs här:  http://www.sfs.se/studentbudget och här http://www.sfs.se/files/sfs/PT3_1_0910_h%C3%B6j_studiemedlet_nu.pdf

Andra reaktioner:

Lage Rahm från Miljöpartiet har släppt ett pressmeddelande där han är tveksam till att studiebidraget inte höjs.

Jag noterar även att Alliansfritt Sverige är tveksamma till förslaget.

Magnus Andersson från CUF är glad över höjningen, men hade hoppats på mer (Centerpartiet drev 600 kronor för någon vecka sedan).

Här är SFS åsikter om förslaget:

PRESSMEDDELANDE Sveriges förenade studentkårer, SFS, välkomnar regeringens satsning av höjt studiemedel. Jan Björklund har tillsammans med Tobias Krantz idag offentliggjort en höjning med 350 kronor i månaden. Detta är ett steg i rätt riktning, menar Klas-Herman Lundgren, ordförande för Sveriges förenade studentkårer, men är kritisk till att det främst är lånedelen som höjs.

– Vi välkomnar satsningen och är nöjda med att regeringen väljer att satsa på studenterna i kommande höstbudget. Flera av regeringspartierna börjar nu närma sig de summor de lovade vid valet, och jag vet att flera av partierna vill se en större höjning och det hoppas jag att vi får se i de båda blockens valmanifest inför valet 2010. SFS beräkningar visar att en höjning med 900 kronor är nödvändig för att studenterna ska ha en skälig levnadsstandard, säger Klas-Herman Lundgren, ordförande för Sveriges förenade studentkårer.

Tyvärr kan SFS konstatera att den lovade höjningen innebär att lånedelen av studiemedlet höjs till störst del. SFS är starkt kritiska mot detta förslag. Detta kommer att leda till större skuldsättning för studenter och är ännu ett steg ifrån SFS mål om 50/50 lån och bidrag inom studiemedlet.

I förslaget höjs också gränsen för fribeloppet som regerar hur mycket studenter får tjäna vid sidan av studierna med 30 000 kronor.

– Det är positivt att höjningen sker och att de som har möjlighet att jobba extra ska kunna göra det utan att straffas, men det ska vara just en möjlighet och inte ett krav för att klara sig. Därför ser vi höjningen av studiemedlet som den viktigaste satsningen, säger Klas-Herman Lundgren, ordförande för Sveriges förenade studentkårer.

Läs SFS beräkningar i SFS studentbudget: http://www.sfs.se/studentbudget