Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/f/f/9/klasherman.com/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/f/f/9/klasherman.com/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2862 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/f/f/9/klasherman.com/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708 Sista dagen med obligatoriet – Klas-Herman Lundgren

Sista dagen med obligatoriet

Sista dagen med obligatoriet

Idag är den sista dagen med kårobligatoriet, Flodström som universitetskansler och med mig och Robin som ordförande och vice ordförande för SFS. Det känns lite underligt men det har varit ett utmanande och spännande uppdrag. Jag återkommer med ett ”tack-inlägg” för året som varit.

Obligatoriets vara och icke vara har diskuterats i över 40 år. Det har varit heta diskussioner och många förslag. Imorgon är det borta. Frågan är nu bara vad som händer efter det. I avskaffandet har princip hittills fått gått före ansvarstagande. Det stöd kårerna skulle fått enligt den utredning som gjordes skars ned med två tredjedelar och reformen har genomförts på den extremt korta tiden av ett år. Vi på SFS har god insikt i vad som nu sker vid kårerna och är oroade över utvecklingen.

Studentkårerna har ett viktigt demokratiskt uppdrag och har haft en central roll i utvecklingen av våra utbildningar och våra studenters trygghet. Efter obligatoriets avskaffande får inte enskilda studenter drabbas av minskat stöd vid problem eller ökad utsatthet. Deras inflytande som medaktörer i sin utbildning får inte heller minska under nästa mandatperiod. Därför måste våra politiker hantera avskaffandet ansvarsfullt! För det behövs det att resurser finns tillgängliga om det tydligt visar sig att studenternas stöd och inflytande försvagas under nästa mandatperiod. Det skapar en beredskap för att hjälpa kårer som behöver tid för att hitta former för sin fortsatta verksamhet. På så vis kan vi finna en modell för bibehållet studentinflytande och kvalitetsarbete också med ett avskaffat obligatorium.

Jag och flera kåraktiva har även varit med i Ekot gällande den här frågan samt i Dalarnas tidningar.

En intressant utveckling är dock att Chalmers och Jönköping behåller obligatoriet, de mer frihetliga lärosätena. Mikael Damberg (S) har frågat Tobias Krantz om detta och även fått ett svar.

Sista rycken i kvalitetsdiskussionen

Jag har passat på att Newsmilla lite om bristen på högskolefrågor i valrörelsen och varför det finns röster och samhällsvinster att hämta, läs mer här.

Därtill fick vi in en DN debatt replik gällande satsningar på utbildningskvalitet och att de bör vara prioriterade före värnskattsdiskussioneen. Vi har även skrivit på Newsmill gällande vikten av en grundutbildningsreform.  Därtill har vi också skrivit med Umeå studentkår i VK om samma fråga. I Göteborg visar undersökningar från studentkåren FFS på att kontakten med lärarna minskar till och med. Det är oroväckande.

För dem som vill se en intressant kvalitetsdiskussion från TCOs stora konferens så finns den att se online här.

Noterar också att den kommande ordföranden för Lunds universitets studentkårer gett sig in i Newsmillvärlden med debatt mot Krantz gällande statistik.

Studiemedlet för lågt att leva på enligt Migrationsverket

Det har visat sig att migrationsverket vägrat upphållstillstånd för en kåraktiv i Lund då arvoderingen, i nivå med studiemedlet, enligt mynidhgeten skulle vara för låg att leva på i Sverige. Kanske dags att höja studimedlet någon? Vi har skickat in intyg till Migrationsverket om hur det förhåller sig med arvoderingar och studiemedel. Sakine Madon på Expressen lyfte även fallet som mycket underligt.

Roligt är också att Sakine Madon som vi ofta bråkat med i studimedelsfrågan hoppas att vi inte slutar driva den, efter en diskussion på Twitter;

@Sakine @Robin_N_Moberg hehe. ni är värdiga motståndare i debatten om studentekonomi. ändra er inte!

Autonomin

För de som är intresserade finns hela riksdagsdebatten om autonomin att läsa här, SFS omnämns självklart. Uppsala studentkår släppte ett klokt pressmeddelande som går att läsa här. Jag debatterade det i UNT här gällande om förslaget är kvalitetssäkrat. Det verkar som vi fått viss respons i den nya förordningen dock utifrån den delning vi läst. Igår skickade vi in ytterligare kommentarer.

Julia Gillard kvinnlig premiärminister i Australien

En positiv nyhet som även görs mer positiv av att hon är en tidigare ordförande för deras nationella studentorganisation.