I fas

I fas

Då så. Sedan det förra inlägget har det hänt mycket. Jag har dock låtit mitt ”digitala sociala jag” gå i dvala under sommaren. Nu börjar höstregnet slå mot fönstret och jag har sakteligen vaknat till liv igen.

Det har varit väldigt skönt att inte behöva kommentera, skriva, ringa och debattera så fort ett framkastat högskoleförslag kommit under sommaren. Efter två år i sträck med kontinuerligt arbete med det som ordförande för SFS och Uppsala studentkår behövdes verkligen en paus. Dessutom har jag njutit av att inte behöva hantera 50-100 mejl per dag och inte alltid behöva ha telefonen på vid huvudkudden. Att jag innan mina två heltidsförtroendeuppdrag utförde ett galet intensivt examensarbete på GE Healthcares marknadsavdelning samt innan dess satt heltidsarvoderad ett år med ekonomi och organisationsstyrning på min studentförening har gjort att det var i alla fall fyra år sedan jag hade en rejäl vilopaus. Därmed var det rätt trevligt att låta inboxen få vila lite.

Efter Almedalen var jag ledig (förutom att följa upp genom att ordna bilder och dylikt) en månad fram till augusti. Jag har bland annat rest runt i Norge tillsammans med Hanna och tagit många tusen bilder. Vi reste runt mycket på Västlandet och besökte bland annat den lilla byn Göra som jag var i nästan varje sommar när jag var liten. Det var trevligt och Norge är ett mycket tacksamt land att resa runt och fota i. Därtill har jag passat på att starta enskild firma och fått F-skattebevis så att jag kan utföra fotouppdrag för de som är intresserade. Hitills har det blivit lite bröllopsfoto samt några bilder åt en camping i Norge, helt okej. Till helgen blir det en bal som ska fotograferas. Några av mina bilder och info om mitt fotograferade har jag samlat på den återuppstartade www.dreamsand.se. Bilderna från Norge finns här.

Här hemma i Sverige har valdiskussionen berört utbildningsfrågor en del, vilket har varit intressant. Jag ska inte kommentera allt här, men några korta kommentarer får det bli. Mer i nästa inlägg.

Att antagningsreglerna fick rivas upp var inte oväntat, däremot är det helt galet att de fick sättas i verket trots att studeterna via SFS och så många andra i förväg varnade för vad som skulle ske. Det är dags att verkligen börja lyssna på remissinstanserna och studenterna!

Att studieavgifterna skulle leda till problem med antalet inkommande till Sverige är inte heller konstigt. Dock har det nu kommit förslag från Tobias Krantz (FP) om jobblöften som ska göra att de mest begåvade utländska studenterna ska få plugga gratis på svenska högskolor och universitet – om de förbinder sig att jobba i Sverige efter examen. Jag tror personligen att det hade varit bättre att strunta i avgifterna och alla de nya problem som uppstått och istället arbetat för att göra det lättare för studenter att kunna stanna kvar och arbete samt bo i Sverige (föreslogs av SFS för många år sedan). Att förbinda folk med bindande löften i början av sin studietid känns inte speciellt frihetligt. Undrar förresten varför detta förslag inte kom med resten av avgiftsförslaget?

På tal om systemförändringar har vi också ändringarna kring CSN. Sedan 1 juli kan CSN hålla inne utbetalningar av studiemedel om det finns misstankar att betalningen blir felaktig. Det kan till exempel vara vid misstanke om fusk med studiemedlet. Därmed är inte studenter oskyldiga tills motsatsen bevisats. CSN kan stoppa utbetalningarna utan förvarning och utan utredning. Helt galet! Dessutom så gör de inte längre undantag för de eldsjälar som arbetar som kåraktiva för att förbättra situationen för framtida generationers studenter. Förr tog CSN hänsyn till deta när de bedömde de som inte tagit tillräckligt många poäng, men så sker alltså inte nu längre. Jag tycker det är sorgligt att CSN och regeringen sakta men säkert arbetar för ökad effektivitet genom strängare krav, hårdare bedömningar och minskad förståelse för studenternas situation. Studenter som förlorar studiemedlet har ofta inte många kronor i buffert och genom dessa förändringar kommer fler att få sina drömmar krossade. Det är inte inte en positiv utveckling.

Ett studiemedelslöfte har också kommit från Alliansen, en rejäl höjning med 500 kronor, nästan i nivå med de 625 kronor som SFS har beräknat skulle behövas. Dock är höjningen endast en höjning av lånet. Detta trots att bidragsdelen redan har halkat efter. Självklart är det bra att kunna få låna mer, dock är faran att långa utbildningar leder till riktigt rejäla skulder.  Dessutom är det nog många med studieovan bakgrund som redan nu inte studerar vidare, just för att de är tveksamma till att dra på sig stora skulder och låna pengar.

Valrörelsen är inte slut ännu, någon som kan ge ett bättre bud gällande studiemedel och studenter?