Fortsatt stora demonstrationer mot studieavgifter

För ett tag sedan skrev jag ett inlägg gällande om den oroväckande utvecklingen gällande kommande kraftiga höjningar av studieavgifter i Storbritannien och nedskärningar på 40 % av utbildningsanslagen.

Sedan jag skrev inlägget har det hänt mycket. Från hela landet reste cirka 50 000 studenter till London för att protestera för två veckor sedan. Demonstrationerna inleddes av tal från den nationella studentrörelsen (NUS) samt lärarnas fackliga organisation (UCU). Dock urartade delar av demonstrationerna genom att en liten grupp demonstranter tog till våld vid regeringspartiet Tories högkvarter. BBC rapporterar om skadegörelsen av ”Tory HQ” här. Många arresterades och nog är det fruktansvärt tråkigt att några få förstör fredliga demonstrationer. Det är dock värt att notera att de ovanligt massiva demonstrationerna visar att protesterna har ett starkt stöd bland studenterna och att politikerna inte kan blunda för problemen. Cameron har dock mestadels uttalat sig i linje med att det inte finns någon återvändo gällande höjandet av studieavgifterna.

Idag fortsatte demonstrationerna, fast med lite färre demonstranter. Liverapporteringen förtäljer dock om fortsatta våldsamheter och starka känslor. DN rapporterar om det hela här och Expressen här. Den nationella studentrörelsen kommenterar demonstrationerna här.

I Sverige inför regeringen avgifter för icke-europeiska studenter. Vi får hoppas att det inte gersamma utveckling som i Storbritannien, där den handlingen flera år senare ledde till avgifter för alla studenter.

En reklambyrå har för övrigt tagit upp avgiftsnivån genom att som symbol helt enkelt börjat anställa dem utan utbildning eftersom utbildningarna blir för dyra och därmed leder till att alla inte har möjlighet att läsa dem.

”Det här är en lämplig reaktion på regeringens föreslagna utbildningsavgift som kan innebära att framtida talanger inte längre har råd att ta akademisk examen.”, skriver byrån.

I Sverige demonstrerar studenter mot CSNs nya regler på många platser idag.