Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/f/f/9/klasherman.com/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/f/f/9/klasherman.com/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2862 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/f/f/9/klasherman.com/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708 Lika möjligheter för kvinnor och män att göra karriär som forskare vid universitet och högskolor? – Klas-Herman Lundgren

Lika möjligheter för kvinnor och män att göra karriär som forskare vid universitet och högskolor?

Högskoleverket har följt karriären för nära 30 000 män och 16 000 kvinnor som disputerat mellan 1980-2007 och redovisar resultaten i en ny rapport.

Rapporten visar överlag på små eller inga könsskillnader när det gäller meriteringsanställningar. En tydlig könskillnad finns dock i att män som disputerat när de är unga anställs på någon av meriteringsanställningarna i större utsträckning än kvinnliga doktorer i samma ålder. Sambandet är tydligast för de som är examinerade som doktorer under 30 år, men det finns även för 30-34-åringar.

Rapporten visar även att män blir professorer i större utsträckning än kvinnor, det gäller både kohorterna 12 år (1980-1997) och 18 år efter doktorsexamen (1980-1991). Kvinnor och män har närmat sig varandra över tid, men inom intervallet 18 år har inte någon könsutjämning inträtt. Disputationsåldern utgör också en tydlig skillnad mellan män och kvinnors möjlighet att bli professorer. Män som disputerat vid ung ålder har större möjlighet att bli professorer än kvinnor som disputerat vid ung ålder.

Läs mer ur rapporten här.