Bra hjälpmedel för omvärldsbevakning – Uppdaterat 31/1 2012

Det är ganska ofta som jag får frågor om hur jag gör för att hålla koll på alla artiklar, sociala medier och inlägg när jag omvärldsbevakar.

Mycket handlar förstås om intresse och engagemang, men de senaste åren har jag också hittat ganska mycket hjälpmedel som jag använder när jag  bevakar olika diskussioner om politik och forskning på nätet. Därför tänkte jag nu ägna ett inlägg åt att ge er några tips på verktyg som verkligen underlättar mitt liv – speciellt när de kombineras. Hoppas ni hittar något manyttigt.

Twitter och Facebook – för att se veta vad som händer

Jag tänker inte gå in på nyttan och användandet av sociala medier här, det skrivs det tillräckligt om ändå. En grund för mig är dock att jag via Twitter och Facebook ser vilka nyheter som sprids och diskuteras mycket. Dessutom dyker det ofta upp saker från mindre mediakanaler som mina vänner plockar upp. Därför är sociala medier en viktig bas i min omvärldsbevakning.

Tweetdeck – för att se flera sociala flöden samtidigt

Jag använder Twitter och Facebook flitigt, som jag nämnde ovan. För att lätt kunna bevaka båda kanalerna samtidigt när jag sitter vid en dator så använder jag programmet Tweetdeck. Där kan jag se vad som händer i olika kolumner samt enkelt använda länkförkortning, bildinfogning osv. när jag själv Twittrar. Dessutom går det att ha specifika kolumner för olika hashtags, replies, nya följare osv. Praktiskt, snyggt och enkelt.

I telefonen föredrar jag Twitters egna eller Tweetbot.

Read it later – för att läsa allt jag vill läsa när jag vill läsa det

När jag är ute och reser tittar jag ofta på Twitter via min iPhone. Ofta flyger det förbi intressanta länkar som jag kanske inte hinner läsa på tunnelbanan eller promenaden. Då använder jag fantastiska Read it Later. Det är en tjänst som fungerar som en digital att-läsa-lista. Den går att logga in på i de flesta av Twitters smartphoneklienter (t.ex. Twitters egen). Då kan du trycka på ”read later” när du hittar en bra länk som du vill läsa. Den sparas då i en lista som du kan komma åt på flera sätt.

Dels finns det Read it Later smartphone/läsplatte-applikationer. Där kan du spara ner alla olästa länkar och läsa den offline när du vill. Dels går det att nå länkarna via Read it laters webbsida.

Sedan finns det också webbläsarplugins som gör att du kan trycka på en symbol brevid addressfältet när du vill spara en address för att läsa senare. Lika lätt kan du också kryssa av länkar som du läst klart.

Read it later minskar för min del stressen att hela tiden direkt behöva läsa allt spännande som det tipsas om, istället kan jag läsa när jag har tid. Dessutom har Read it later funktioner som gör att det går att dela länkar och skicka dem vidare till andra tjänster som jag använder (jag skriver mer om detta nedan).

Instapaper är en mycket lik tjänst som jag inte provat.

Delicious – för att spara det bästa för framtiden

Delicious är en bra tjänst för att på ett enkelt sätt spara bra länkar och ge dem olika taggar för att kunna hitta dem igen i ett stort arkiv. Det finns applikationer till smartphones och läsplattor för att kunna se ditt länkarkiv och det går också att se via hemsidan. Dessutom finns det webblässarplugins så att du enkelt kan spara länkar som du läser i webbläsaren.

Skillnaden mot Read it later då? Read it later är bättre för att spara länkar innan du vet om de är läsvärda eller vad de handlar om, för att kunna läsa dem vid ett senare tillfälle. Delicious är bra för att spara bra länkar som du tycker är värda att ha kvar och som du lätt vill kunna hitta igen genom att tagga dem med olika taggar. Dessuom kan Read it later applikationer (som den för iPhone) skicka vidare lästa länkar till Delicious för att sparas.

Delicious har också wordpress-widgets som gör att länkar med vissa taggar automagiskt dyker upp på en blogg. Som rutan till höger på förstasidan på min blogg som hämtar länkar från Delicious som taggats med en viss tagg.

Selective Tweets – för att enkelt uppdatera Twitter och Facebook samtidigt

En liten applikation som installeras inne i Facebook. Genom den så kan du när du Twittrar lägga till hashtaggen #fb om du vill att ditt twittermeddelande också ska synas på Facebook. Andra applikationer som länkar Facebook och Twitter brukar riskera att Facebookflödet dränks av twittermeddelanden från t.ex. seminarium eller möten. Genom att själv kunna välja vilka som ska vidare till Facebook med hjälp av #fb-märkningen så blir ditt Facebookflöde drägligare för dina FB-vänner.

Dropbox – för att ha alla filer med mig på alla datorer och telefoner

Dropbox skapar en virtuell mapp på din dator som fungerar precis som en riktig mapp. Den går dock att nå från alla datorer som har programmet installerat och även från smartphones och läsplattor. Du lägger filer som vanligt i mappen och de går sedan att nå smidigt och enkelt från alla platser. Perfekt för dig som har vanan att mejla filer till dig själv. Dessutom kan du dela filer och undermappar med andra genom att skicka dem länkar, oerhört smidigt. Det finns också läsplatteskrivprogram som sparar sina filer i Dropbox och även ett flertal läsprogram (t.ex. GoodReader för iPad) som kan synka sig med mappar i Dropbox. Jag synkar min mapp med arbetsdokument då och då med läsprogrammet GoodReader för att alltid ha mina pdf-er enkelt läsbara.

Evernote – för att anteckna och spara artiklar och bilder

Applikationen Evernote är smidig för att ta anteckningar som går att nå från alla typer av enheter. Bilder, positioner, taggar osv. går smidigt att lägga in, dessutom kan också Read it Later skicka vidare artiklar till Evernote. Det finns även en plugin till webbläsare för att importera artiklar direkt till Evernote och många program kan synkronisera sig med Evernote. Fantastiskt smidigt. I programmet har jag alla mina anteckningar. En nackdel är att gratisversionen gör att anteckningarna bara går att nå vid nätverksåtkomst. Det har jag löst genom att synka mina Evernotefiler i läsplattan med ett anteckningsprogram som heter aNoteHD.

Genius Scan – för att kunna slänga lite papper

En smart liten app till iPhone som enkelt och smidigt optimerar tagna bilder på papper med text för att kunna spara dem i t.ex. Evernote. En liten telefonscanner alltså.

Bloggläsare – för att läsa flera bloggar på en och samma gång

Det finns otaliga tjänster för att prenumerera på inlägg från olika bloggar. Google reader är bra som tjänst och jag är förtjust i programmet Reeder till iPad. Även the Early Edition 2 till iPad är mycket bra för att skapa en bloggmorgontidning.

2Do eller Omnifocus – för att veta vad jag ska göra härnäst

Jag har varit såld på att-göraprogrammet 2Do till läsplatta och telefon. Ett mycket bra program som dock kostar lite att köpa. Nu har jag gått över till det ännu mer avancerade, hyllade och dyra GTD-programmet OmniFocus. Inga att-göra-listor längre. Istället organiseras uppgifter från ett större moln utefter plats, tid och projekt. Det kan skicka uppgifter till dig utifrån vart du är (GPS), du kan precisera när uppgifter ska vara aktiva och det finns en inbox för det som bara ska göras utan att sorteras inom projekt.