Facebook blir något nytt

Ikväll livesände Facebook sin lansering av F8 – nya Facebook (som inte är samma sak som de i jämförelse minimala ändringar som introduceras de närmsta dagarna). Det som visades upp ikväll kommer att förändra Facebook i grunden och jag tror att Google+ precis försvann från arenan, även Twitter får nog faktiskt se upp även om de inte lär vara så utmanade.

De nya förändringarna som introduceras för Facebook gör Facebook till något som liknar en infrastruktur för musik, video, nyheter och människor på Internet. Istället för att vara en tjänst blir Facebook en knytpunkt och nod för media och ditt sociala nätverk. Facebook går också från att mestadels dela information till att faktiskt berätta historier (storytelling via nya Lifeline). Därtill introduceras appar.

Vi kan nog vara beredda på att det kan ha en rejäl inverkan på den digitala tillvaron. Under de närmsta 9 månaderna kommer ändringarna att långsamt rullas ut.

De ändringar som gör att nyhetsflöden tar sig in på Facebook på riktigt borde av klipska medier bedömas som mer prioriterat att hantera än alla ipad-appar i världen just nu.

De ändringar som gör att Facebook nu kommer att kunna användas för att berätta historier på riktigt borde också kunna användas för organisationer i framtiden. Jag hoppas på att det här kommer göra det möjligt att föra fram berättelser om politik och rörelser på ett helt nytt sätt. Det ska bli spännande vad som går att göra, jag tror det kan bli ett kraftfullt verktyg. Jag väntar bara på att min beta-förfrågan ska aktiveras.

Några av nyheterna rent konkret

  • Appar – Facebook får appar som ska vara lätta att utveckla och inte dyra som mobilappar
  • Nyheter – Twitters styrka med nyhetsflöden flyttar in på Facebook – samtidigt delas mindre viktiga händelser från de större
  • ”Gilla”-åldern är lite förbi och istället blir det vanligare att visa vad du gör (de beskrev det som att verben introduceras mer i FB-språket – t.ex. ”Herman läser en utredning”
  • Timeline – Facebook dumpar profilsidorna som med Timeline istället blir en Scrapbook med ett livshistoria – du berättar historien om ditt liv där – https://www.facebook.com/about/timeline
  • Spotify integreras i Facebook (enormt stort att Facebook ger Spotify ställning som standard för musik) och även TV, radio osv.

Presskonferensen finns att titta på här.